Tipy, jak zvládnout večírek
S alkoholem se setkáváme na většině společenských akcí. Příležitostí k veselí je dost, všichni to známe. Svatby, maturitní plesy, firemní akce, taneční, narozeniny, oslavy sportovních úspěchů, afterpárty a tak dále... Sám jsem zažil nejrůznější události a nasbíral celou řadu zkušeností. V loňském roce jsem si pro nový rok dal určitá předsevzetí a jedno z nich je, že doma až na naprosté výjimky vyřadím alkohol. K takovým jídlům, ke kterému by se pivo hodilo, budu alternovat s obyčejným, polotmavým nebo s Birellem IPA. Také jsem se rozhodl, že si sepíšu pár bodů do svých poznámek, jak úspěšně projít potenciálními nástrahami večera. V případě potřeby mám v plánu se k nim vracet a čerpat z nich, případně je ještě doplňovat. Drtivá většina z nás má jistě představu o tom, jak akce spojené s alkoholem někdy mohou dopadnout. Některým situacím je potřeba se vyhnout. Ať žije prevence.
I proto ty následující body. Rád se o ně podělím i s Vámi. Píšu je podle toho, co mám na sobě sám vyzkoušené a o čem jsem přesvědčený, že mi pomáhá, každému samozřejmě může vyhovovat něco jiného.
1. Jídlo.
Párkrát se mi stalo, že jsem byl na pivě na místě, kde zrovna nebyla možnost si k tomu přikoupit i něco k zakousnutí. Při jedné akci jsem byl bez jídla už pár hodin (bohužel) a samotné pivo mi už po nějakém třetím přestalo úplně chutnat. Pak si pamatuju na jiný moment, kdy jsem si dal asi dva Prazdroje a teprve pak jídlo, mám pocit, že tenkrát to byla solidní porce guláše. Měl jsem vysloveně pocit, jako bych během 15 minut o velký kus vystřízlivěl. Nedokážu to přesně popsat, ale v ten moment jsem pochopil, jak moc mi v tomhle ohledu jídlo pomáhá. Avšak všeho přiměřeně. Potřebuju dávat pozor na to, co jím a aby toho nebylo přehršel. Na jednom rautu jsem si k pivu dal chleba a řízečky, jindy byl zase výborný tataráček s topinkami. Neuškodí popřemýšlet nad brambůrky nebo arašídy. Dávám si pozor na to, co si k tomu pivu dávám a co mi sedí a co naopak ne.
2. Proložit nealkem (Birell, Sprite, voda, minerálka apod.)
Přestávka neuškodí. Občas si dávám s velkou oblibou v hospodách točený světlý Birell nebo Pomelo Grep, jsou mnohem lepší než v láhvích nebo plechovkách. Pokud je večer dlouhý, určitě se vyplatí nějakou dobu nezvyšovat hladinu alkoholu v krvi. Světlý Birell mi nedělá problém popíjet i k jídlům, kde se vyloženě pivo nabízí, napadá mě například kachna nebo vepřové koleno. Nejsou to nápoje, kterými bych pohrdal. Proložení minerálkou může být vítaný doplněk. I obyčejná voda postačí.
3. NIKDY nekombinovat pití (např. pivo a víno, pivo a destiláty apod.)
Někteří lidé nemají problém za večer dát například několik piv a k tomu ještě 3 nebo 4 panáky. Mně kombinace různých druhů alkoholu nesvědčí. Kořalce jsem nikdy na chuť pořádně nepřišel, piju ji sporadicky, na společenských akcích se jí vyhýbám jako čert kříži, některá vína mám rád, ale decentně a ani ta téměř ve společnosti nepiju. Jsem pivař. Pivo vede. Navíc mám takový pocit, že destiláty mají tendence člověka v uvozovkách doslova ,,vožrat" mnohem silněji než pivo nebo víno. Myslím si, že ty účinky na lidskou mysl jsou více destruktivnější. Někteří lidé, které jsem kdysi znal, by mohli vyprávět. To se vůbec nebavím o tom, jak se může člověk cítit celý druhý den. Takže za mě osobně - žádné mixy. Žaludek (potažmo celé tělo) se vyplatí si hýčkat. Ty následné kocoviny za to nestojí. (!!)
4. Držet se 10° piva, pokud to jde
Měl jsem možnost ochutnat 13° i 18° pivo. Neumím si představit tu nálož dát si jich víc za sebou. Zjistil jsem, že 10° je pro mě pro večer ideální. Nedávno jsem měl možnost si dát velmi dobrou 10° Gambrinus z tanku, krásně vychlazená, fantastická chuť, bohatá pěna. Zjišťuju, že mi to ke spokojenosti stačí. Prazdroj mám rád, ale je přece jen o něco silnější a to já nepotřebuju. Někteří lidé desítce posměšně přezdívají dešťovka, ale já jí nepohrdnu. Když si jdu dát pivo, nestojím o opilecké estrády, ztráty paměti atd. U mnoho věcí mám jiné postoje než kdysi. Na pivu si chci pochutnat a mít dobrý zážitek. Přemíra alkoholu je špatně a u desítky vím, že si eventuálně mohu dovolit dát si jich víc než jenom jedno a nic zásadního se nestane.
5. Mít konkrétní představu o průběhu večera
Vyplácí se mi před akcí nějakou chvíli popřemýšlet o pár věcech, např.: kde se to bude konat, kdo všechno tam bude nebo by být mohl, jaký to bude mít asi průběh, jak já bych si představoval, aby to probíhalo, v kolik asi tak odejít, jestli by se mi nehodil odvoz zpátky, kolik peněz bych mohl potřebovat, jestli je to v centru nebo na okraji města, na venkově, dosah MHD, rizikové faktory a tak dále a tak dále... Lidová moudrost praví, že kdo je připraven, není překvapen. Příliš se mi nezamlouvá postup - vletět do toho bezhlavě a hlavně se bezstarostně bavit, neřeším, co bude, nějak to dopadne. Asi by nebylo úplně dobré na místě zjistit, že vlaky zpátky domů jezdí jen do určitého času a pak až první například druhý den v 5:00 ráno. Nevrhal bych se do úplně neznámého.
6. Nenechat se strhnout během akce, pít a bavit se podle svého, nepodlehnout nějaké euforii
Nevýhodou jakýchkoliv oslav občas bývá to, že někteří lidé mají tendence slavit ve stylu : Když už, tak skutečně naplno. Když jdu na akci, velmi rád se držím svého oblíbeného piva, podobně jako Pan Babula v seriálu Hospoda. Nebývá mi úplně příjemné, když se akce rozjede a někdo začne nosit panáky tvrdého alkoholu. Zrovna tak nejsem fanoušek nějakých výzev, her nebo různých vylomenin. V opojení mysli může člověka napadnout ledacos, nezřídka kdy i blbosti. Střídmost nechť zvítězí. Jde o to, aby se pak nestalo, že se člověk nechal vmanévrovat do nějaké situace, ve které ve skutečnosti vůbec být nechtěl a dost možná by se do ní za střízliva ani nedostal.
7. Myslet na to, že VŽDYCKY nakonec dojde k vystřízlivění
Už při vypití jednoho piva může mysl člověka pookřát, starosti všedního života na chvíli ustupují do pozadí, optimismus a víra narůstají, problémy se zvládnou, skály by se mohly lámat. Druhý den ráno může přijít tvrdý náraz. Jestliže se alkoholový dýchánek zvrhne v nezřízené orgie, raději si nechci ani představovat, v jakém stavu by druhý den mohla vypadat chata nebo hotelový pokoj. Stačí mi bohatě to, co se občas doslechnu od svého okolí. Stav opojení nebude trvat donekonečna.
8. Nezapomenout na to, že mysl pod vlivem alkoholu funguje jinak než bez něj
Alkohol může pomoct bourat zábrany, z introvertů se mohou stávat extroverti, lidé mohou poznat jiný stav vědomí, když to tak řeknu. Obavy, strachy či nervozita mohou ustupovat do pozadí. Člověk může poznat nepoznané a začít si věřit, zároveň však může také nalézt odvahu říkat nebo dělat věci, ke kterým by se za normálních např. pracovních okolností nikdy neodhodlal. Zdvořile požádat svého šéfa o zvýšení platu je podle mě ten lepší případ. Leckdo může najít odvahu nadávat, psát zamilované až vlezlé zprávy, ničit majetek, obtěžovat atd. Ale jak jsem uvedl výše = VŽDYCKY se z každé párty nakonec MUSÍ vystřízlivět a pohledět vstříc syrové realitě. Pozor, ať neztratíme směr.
9. Víc komunikovat než pít
V posledních letech mám štěstí být u stolu se skvělými partami. Někdy kamarádi pozvou nějaké svoje kamarády nebo známé, jindy manželky, partnerky atd. Člověk poznává nové tváře, do života vstupují další přátelé. Pokud jsme naladění na podobnou notu, témata i humor se objevují samy. O co víc se daří dobré konverzaci, o to menší je motivace jen ,,bezmyšlenkovitě chlastat."
10. Umět včas odejít a vrátit se domů
Jestliže vím, že druhý den vstávám ve 4 ráno do práce, tak je skutečně holý nerozum protahovat hospodské akce až do pozdních večerních hodin. Pokud jsem na párty a vidím, že část lidí odešla a část je už s prominutím ,,zpitá pod obraz", je možná na místě se zamyslet, jestli akce už nedosáhla svého stropu a jestli už nenadešel čas se poroučet. Rodina doma zcela jistě nebude nadšená z pravidelně se opakujících návratů v brzkých ranních hodinách. To se nebavím o tom, v jakém stavu se člověk může z akce vrátit, jestli nechybí peněženka, občanka, klíče, není potrhané oblečení atd. Sám jsem slyšel o případu, kdy jeden člověk navštívil jistou nejmenovanou akci poblíž jednoho města a druhý den se nějakým způsobem ocitnul ve městě vzdáleném téměř 100 km (!) od místa, kam původně vyrazil. Třešničkou na dortu byl fakt, že toho člověka několik hodin sháněla rodina i kamarádi. Neumím si vůbec představit, kolik se toho ten večer vypilo a co všechno se dělo. Jsem popravdě rád, že jsem u toho nebyl.
Komentáře
Přehled komentářů
Když někdo řekne po alkoholové mejdanu.
''Já ti mám okno,,. Co se s člověkem děje?
Lidské tělo má určitý práh únosnosti.
To kolik a čeho naše fyzické tělo unése.
( takové látky, alkoholu, drog, bolesti, mrazu, emocí).
Když se dotkem této únosnosti, tak naše astrální tělo opouští naše fyzické tělo.
V tento moment fyzické tělo zůstává prázdné.
V astrální světě jsou různí duchové astrální mentální a jiné potvory.
No a když tyto bytosti uvidi prázdné fyzické tělo tak ho obsednou, a můžou si sním dělat co chtějí.
Děje se to po dobu než z těla vyprchaj látky (alkohol, drogy, tekavé látky atd...) které nás do tohoto stavu dostaly.
Příklad toho co se děje.
Opilá žena tancuje nahá na stole. Normálně by to vživotě neudělala.
No a samozřejmě toto s jejím tělem udělala bytost která obsedla její fyzické tělo.
A proč to tyto bytosti dělají ? Proto aby nás potopily zesměšnili ztratili. Aby až se to dozvíme řekneme. ''Ježíš margot co sem to udela/la,, No a to je těžká energie co z nás teče. No a tato těžká energie je potravu pro astrální bytosti a duchy a jiný parazity.
Čili když poživa někdo hodně a často alkoholu tak školící bytosti mají mejdan.
Když někdo pije alkohol nebo bere drogy tak se vědomím může dostat do jemnohmotnych sfér hlubšího astrálu. Ti může vidět příšery duchy padli démony války a všechno možné.
Nic pozitivního.
Tím že pijeme alkohol a bereme drogy tak dáváme zelenou jiným bytosti aby převzaly kontrolu nad naším fyzickým tělem i vědomím.
Alkohol a vědomí
(Pavla 17 , 19. 4. 2023 2:42)